20 Mayıs 2011 Cuma

MİLLİ EMLAK UZMANLIĞI

MİLLİ EMLAK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kamu idareleri, kendilerine verilmiş olan görev ve hizmetleri yürütebilmek için, taşınır ve taşınmazlara, araç ve gereçlere ihtiyaç duyarlar. Kamu hizmetlerinde kullanılan bu malların tümü; “Devlet Malları”, “Devlet Emlaki”, “İdare Malları”, “İdare Emlaki”, “Milli Emlak”, “Kamu Malları”, “Hazine Malları”, gibi kavramlarla ifade edilmektedir.
            Günümüzde kullanılagelen “Millî emlak” kavramı; Hazinenin özel mülkiyetinde bulunan ve Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerleri de içine alan ve bir bütün olarak Hazine taşınmazlarını ifade eden bir kavramdır.
Devlet malları ile ilgili genel olarak görevli ve yetkili kuruluş, Maliye Bakanlığıdır. Maliye Bakanlığının görevlerinin belirtildiği 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2/g maddesinde bu husus “ Devlete ait malları yönetmek, kamu malları ile kamu kurum ve kuruluşlarının taşınmazları konusundaki yönetim esaslarını belirlemek ve bunlara ilişkin diğer işlemleri yapmak” olarak açık bir şekilde ifade edilmiştir.
Maliye Bakanlığının 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2/g maddesinde belirtilen görev, Bakanlığın ana hizmet birimi olan Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından aynı Kararnamenin 13 üncü maddesinde belirlenen görevler çerçevesinde yerine getirilmektedir.
MİLLİ EMLAK UZMANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ
Millî emlâk uzmanları; Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuatta belirtilen iş ve işlemlerden kendilerine verilenleri yapmak, Görevleriyle ilgili mevzuatın uygulamada aksayan yönleri ve bu konudaki görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmekle, görevlidirler.
Millî emlâk uzman ve uzman yardımcıları görevlendirildikleri bölümün yönetiminden sorumlu müdür yardımcısı tarafından kendilerine verilen görevleri mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirmemekten dolayı müdür yardımcısına karşı sorumludurlar. Millî emlâk uzman ve yardımcıları, verilen işlerin zamanında ve doğru olarak yerine getirilmemesinden doğan hazine zararlarından sorumlu tutulurlar
MİLLİ EMLAK UZMAN YARDIMCILARININ YETİŞTİRİLMESİ
Millî emlâk uzman yardımcılarının yetiştirilmesindeki amaç;
  • Millî emlâk uzmanlığının ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak,
  • Görev alanına giren yürürlükteki mevzuat konusunda ihtisas sahibi olmalarını sağlamak,
  • Şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek,
  • İnceleme, araştırma ve analiz alışkanlığını kazandırmak,
  • Yabancı dil bilgilerinin geliştirilmesi hususunda imkan tanımaktır.
  • Millî emlâk uzman yardımcılığına atananlar Genel Müdürlükçe dört aydan az olmamak üzere temel meslekî eğitim kursuna tabi tutulurlar.
Bu kurslarda öğreticiler; maliye müfettişleri, millî emlâk kontrolörleri, daire başkanları ve şube müdürleri ile Genel Müdürlükçe görevlendirilecek diğer yetkililerden oluşur. Temel meslekî eğitim kursunda adaylar, millî emlâk ve kamu mallarına ilişkin kanunların esasları ağırlıklı olmak üzere Genel Müdürlükçe belirlenen konularda eğitime tabi tutulurlar.
Temel meslekî eğitim kursunda adayların başarılı olabilmeleri için görmüş oldukları her ders sonucu yapılacak sınavlarda her dersten 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almaları zorunludur.
Adaylar temel meslekî eğitim kursunun sonunda ihtiyaç bulunan il defterdarlıklarında veya millî emlâk dairesi başkanlıklarına bağlı birimlerde en az bir yıl süre ile stajyer olarak çalıştırılırlar. Staj çalışmaları sonunda bir rapor hazırlarlar. Hazırlayacakları raporda yaptıkları çalışmaları, inceledikleri mevzuatı özetler, kendi görüş ve önerilerini belirtirler. Bu raporla birlikte staj yaptığı birim amirleri de adayın bilgisi ve genel davranışları hakkında hazırladıkları raporu Genel Müdürlüğe verirler.

Staj çalışmaları sonunda başarılı görülen adayların asaleti Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlık Makamı’nın onayı ile tasdik edilir. Staj çalışmaları sonunda başarılı görülen adaylar defterdarca uygun görülen bölüm veya servislerde görevlendirilir. Staj çalışmaları sonunda başarılı olamayan adaylar ise istemeleri halinde millî emlâk memurluğuna atanırlar.
MİLLİ EMLAK UZMAN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI
Milli Emlak Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilmek için öncelikle ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) Genel Müdürlük için öngörülen puan türünde (KPSS42) başarılı olmak gerekmektedir. (2010 yılında yapılan sınavda en az 70 puan istenmiş)
KPSS42 Puan İçeriği
Genel Yetenek:0,15
Genel Kültür:0,15
Hukuk:0,3
İktisat:0,1
Maliye:0,1
Muhasebe:0,1
Yabancı Dil:0,1
Sınava Başvuru Şartları
a- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları haiz olmak,
b- Üniversitelerin en az 4 yıllık lisans öğrenimi veren Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerini veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışındaki öğrenim kurumlarından birini bitirmiş olmak,
c -Erkek adaylar bakımından askerliğini yapmış, erteletmiş veya askerlikten muaf olmak,
ç -Sınavın açıldığı yılın Ocak ayı başında (01.01.1980 tarihi ve sonrasında doğanlar) (2010
yılı için) 30 yaşını doldurmamış olmak
d - Daha önce Milli Emlak Uzman Yardımcılığı sınavına katılmamış veya en fazla bir kez katılmış olmak,
Giriş Sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere aşağıda belirtilen konu gruplarından yapılır:
a) Matematik ve İstatistik,
b) İktisat Grubu : Makro ve Mikro İktisat ile Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.
c) Maliye Grubu: Maliye Teorisi, Maliye Politikası ve Kamu Maliyesi.
d) Hukuk Grubu: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku(Genel Hükümler-İdari Yargı), Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ticaret Hukuku (Şirketler-Kıymetli Evrak), Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç) ve İcra İflas Hukuku (Genel Hükümler).
e) Muhasebe Grubu: Genel Muhasebe.
f) Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca ve Almanca Dillerinden birisi),
Sınavın Değerlendirilmesi:
Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için 100 tam puan üzerinden 70 puan almak gerekir. Sınav sonuçları sınav bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde liste halinde “www.milliemlak.gov.tr” web adresinde ve uygun yerlere asılarak duyurulur. Yazılı sınav sonuçları tutanağa bağlanır ve sınavı kazananlar, adreslerine yapılacak tebligatla sözlü sınava çağrılırlar. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Sınav sonuçları Sınav Kurulu tarafından tutanakla tespit edilir ve başarı sırasına göre liste halinde uygun yerlere asılır. Ayrıca, sınavı kazananlara yazılı olarak bildirilir. Giriş sınavını kazananlardan, gerçeğe aykırı beyanda bulunduğu tespit edilenlerin sınavları geçersiz sayılarak atamaları yapılmaz, ataması yapılmış olsa dahi iptal edilir. Bunlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.
ÖZLÜK HAKLARI
Milli Emlak Uzmanları ile Yardımcıları, 657 sayılı devlet memurları kanunu hükümlerine tabi olarak çalışır, Milli Emlak Uzmanları kamu konutlarından (lojman) sıra tahsisli olarak yararlanmaktadır. Milli Emlak Uzman Yardımcılarının 15.08.2010 tarihli maaş bordrosu örneğine göre maaşları ; 1750-TL’dir. (mesai ve aile yardımı hariç)
Kaynak: http://eweb.milliemlak.gov.tr/kurumsal/tanitim_brosurleri/mile_uzman_yrd_tanitim_brosuru.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder