20 Mayıs 2011 Cuma

MİLLİ EMLAK DENETMENLİĞİ

MİLLİ EMLAK DENETMEN VE YARDIMCILARI
Milli Emlak Denetmen Yardımcıları, Defterdar veya Milli emlak dairesi başkanınca onaylanan çalışma programı çerçevesinde il ve ilçelerdeki milli emlak ve devlet mallarına ilişkin işlemleri, mevzuata uygunluk yönünden denetlemek ve denetim sırasında milli emlak ve devlet malları ile ilgili her türlü kayıt ve bilgiyi incelemekle ve aşağıda belirtilen görevleri yapmakla yükümlü olan denetmene görev ve işlemlerin yürütülmesinde yardımcı olan kişilerdir. Denetmenler, millî emlâk dairesi başkanı olan illerde millî emlâk dairesi başkanına, diğer illerde defterdara bağlı olarak görev yaparlar. Denetmenlerin sayıca çok olduğu illerde denetmenlerin faaliyetlerini koordine etmek üzere defterdar tarafından bir denetmen başkan olarak görevlendirilir.

MİLLİ EMLAK DENETMENLERİNİN GÖREV VE YETKİLERİ
Milli Emlak Denetmenlerinin görevler ve yetkileri 178 sayılı Maliye Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 39 uncu Maddesi ile bu Kanun Hükmünde Kararnamenin 543 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile değişik 13, 34 ve 43 üncü maddeleri ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa dayanılarak hazırlanan; Maliye Bakanlığı Millî Emlâk Genel Müdürlüğü Millî Emlâk Denetmenleri Görev Ve Çalışma Yönetmeliğinde belirlenmiştir. Buna göre Milli Emlak Denetmenlerinin başlıca görev, yetki ve sorumlulukları şunlardır:
Defterdar adına görev yapan denetmenler;
Defterdar veya millî emlâk dairesi başkanınca onaylanan çalışma programları çerçevesinde, il ve ilçelerdeki millî emlâk ve Devlet mallarına ilişkin işlemleri, mevzuata uygunluk yönünden denetlemek ve denetim sırasında millî emlâk ve Devlet malları ile ilgili her türlü kayıt ve belgeyi gizli de olsa incelemek,
Görev alanındaki iş ve işlemlere ilişkin olarak her türlü mal mevcudunu saymak ve tespit etmek,
Memur suçlarının kovuşturulmasına ilişkin mevzuat çerçeve- sinde memurlar hakkında soruşturma yapmak,
Defterdarın veya millî emlâk dairesi başkanının vereceği diğer işleri yapmak,görev ve yetkilerine sahiptirler
Denetmenler ilgili mevzuat gereğince kendilerine verilen görevleri eksiksiz ve zamanında yerine getirmekten sorumludurlar.
Denetmenler, görevlerini yerine getirirken ilgili mevzuatta yer alan ve memuriyet sıfat ve görevlerinin gerektirdiği yasaklayıcı hükümlere uymak zorundadırlar.

MİLLİ EMLAK DENETMEN YARDIMCILARININ YETİŞTİRİLMESİ
Denetmen yardımcılarının yetiştirilmesinde;
Denetmenliğin ve idareciliğin gerektirdiği nitelikleri kazandırmak,
Görev ve yetki alanlarına giren yürürlükteki mevzuat ile denetim, inceleme ve soruşturma konularında tecrübe ve ihtisas sahibi olmalarını sağlamak,
Şahsiyetlerini mesleğin gerektirdiği niteliklere göre geliştirmek,
Rapor yazma tekniği konusundaki bilgi ve becerilerini artırmak,
Bilimsel çalışma ve araştırma alışkanlığını kazandırmak, amacı güdülür.
Denetmen yardımcılığına atananlar, Genel Müdürlükçe 4 aydan az olmamak üzere temel meslekî eğitim kursuna tabi tutulurlar. Eğitim programı uygulamalı ve teorik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bu program genel bilgiler, millî emlâk ve Devlet mallarına ilişkin mevzuat, denetim ve soruşturma usulleri ile rapor yazma tekniği konularını kapsar.
Temel meslekî eğitim kursunda adayların başarılı olabilmeleri için görmüş oldukları her ders sonucu yapılacak sınavlarda, her dersten 100 tam puan üzerinden en az 60 puan almaları zorunludur.
Denetmen yardımcıları görev yerlerine atanmalarından itibaren ikinci yılın sonuna kadar denetmenlerin refakatinde çalışırlar ve düzenlenecek raporları birlikte imza ederler. Bu süreye temel meslekî eğitim kursunda geçen süreler dahildir. Denetmen yardımcıları iki yıllık refakat süresinde bağımsız inceleme, teftiş ve soruşturma yapamazlar. Her refakat dönemi sonunda millî emlâk denetmenleri, refakatlerinde çalışan millî emlâk denetmen yardımcılarıyla ilgili, şekli Genel Müdürlükçe belirlenecek refakat değerlendirme formunu doldurarak Defterdarlık kanalıyla Genel Müdürlüğe gönderirler. İki yılın sonunda denetmen yardımcılarına refakat çalışmalarında başarılı bulundukları ve olumlu sicil aldıkları takdirde Genel Müdürlükçe re’sen inceleme, teftiş ve soruşturma yetkisi verilir. Bu yetkiyi alanlar 1 yıl süre ile re’sen yetkili denetmen yardımcısı olarak görev yaparlar

ÖZLÜK HAKLARI
Milli Emlak Denetmenleri ile yardımcıları, 657 sayılı devlet memurları kanunu hükümlerine tabi olarak çalışır,
Milli Emlak Denetmenleri kamu konutlarından (lojman) sıra tahsisli olarak yararlanmaktadır.
Milli Emlak Denetmen Yardımcılarının 15.08.2010 tarihli maaş bordrosu örneğine göre maaşları ; 1930-TL’dir (mesai ve aile yardımı hariç)

MİLLİ EMLAK DENETMEN YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI
A- Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)
Milli Emlak Denetmen Yardımcılığına atanabilmek için öncelikle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Başkanlığı’nca yapılan, Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) başarılı olmak
gerekmektedir.
Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavına katılabilmek için öncelikle ÖSYM tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) Genel Müdürlüğümüz için öngörülen puan türünde (KPSS42) başarılı olmak gerekmektedir.
KPSS42 Puan İçeriği
Genel Yetenek:0,15
Genel Kültür:0,15
Hukuk:0,3
İktisat:0,1
Maliye:0,1
Muhasebe:0,1
Yabancı Dil:0,1

B- Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı Giriş Sınavı
Sınava Başvuru Şartları
a- 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 48’inci maddesinde belirtilen genel şartları haiz olmak,
b- Üniversitelerin en az 4 yıllık lisans öğrenimi veren Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerini veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışındaki öğrenim kurumlarından birini bitirmiş olmak,
c-Erkek adaylar bakımından askerliğini yapmış, erteletmiş veya askerlikten muaf olmak,
ç- Sınavın açıldığı yılın Ocak ayı başında (01.01.1980 tarihi ve sonrasında doğanlar) (2010 yılı için) 30 yaşını doldurmamış olmak
d- Daha önce Milli Emlak Denetmen Yardımcılığı sınavına katılmamış veya en fazla bir kez katılmış olmak,
2-Giriş Sınavı, yazılı ve sözlü olmak üzere aşağıda belirtilen konu gruplarından
yapılır.
a) Matematik ve İstatistik,
b) İktisat Grubu : Makro ve Mikro İktisat ile Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.
c) Maliye Grubu: Maliye Teorisi, Maliye Politikası ve Kamu Maliyesi.
d) Hukuk Grubu: Anayasa Hukuku, İdare Hukuku(Genel Hükümler-İdari Yargı), Ceza Hukuku (Genel Hükümler), Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler-Kıymetli Evrak), Borçlar Hukuku, Medeni Hukuk (Aile Hukuku hariç) ve İcra İflas Hukuku (Genel Hükümler).
e) Muhasebe Grubu: Genel Muhasebe.

Sınavın Değerlendirilmesi:
Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar. Yazılı sınavda başarılı sayılmak için 100 tam puan üzerinden 70 puan almak gerekir. Sınav sonuçları sınav bitim tarihinden itibaren 30 gün içinde liste halinde “www.milliemlak.gov.tr” web adresinde ve uygun yerlere asılarak duyurulur. Yazılı sınav sonuçları tutanağa bağlanır ve sınavı kazananlar, adreslerine yapılacak tebligatla sözlü sınava çağrılırlar. Sözlü sınavda başarılı olabilmek için 100 tam puan üzerinden en az 70 puan almak gerekir. Sınav sonuçları Sınav Kurulu tarafından tutanakla tespit edilir ve başarı sırasına göre liste halinde uygun yerlere asılır. Ayrıca, sınavı kazananlara yazılı olarak bildirilir.

Kaynak: web.milliemlak.gov.tr/kurumsal/tanitim_brosurleri/mile_denetmen_yrd_tanitim_brosuru.pdf

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder