15 Mayıs 2011 Pazar

DEVLET GELİR UZMANLIĞI

Devlet Gelir Uzmanlarının Görevleri
Devlet gelir uzmanlarının görevleri şunlardır:
a) Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve diğer mevzuatta belirtilen iş ve işlemlerden kendilerine verilenleri yapmak;
b) Görevleriyle ile ilgili mevzuatın uygulamada aksayan yönlerini ve bu konudaki görüş ve önerilerini yazılı olarak bildirmek;
c) İnceleme (Vergi incelemesi hariç), araştırma ve ekonomik-mali analiz yapmak;
d) Genel Müdürlükçe verilen diğer görevleri yapmak
Devlet Gelir Uzmanlarının Sorumlulukları
Genel Müdürlükçe yapılan hizmetlerin gerektirdiği uzmanlık çalışmaları Genel Müdürlüğe bağlı şubeler bünyesinde yürütülür.
Devlet gelir uzmanları ve Devlet gelir uzman yardımcıları, görevlendirildikleri şubenin yönetiminden sorumlu şube müdürü tarafından verilen işlerin belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirilmesinden şube müdürüne karşı sorumludurlar.
Devlet gelir uzmanlığına sınavla Devlet gelir uzman yardımcısı olarak girilir ve yeterlik sınavını kazananlar Devlet gelir uzmanı olarak atanırlar.
Giriş Sınavı
Devlet Gelir Uzman Yardımcılığına atanmak için 9 uncu maddedeki şartları taşımak ve giriş sınavını kazanmak şarttır. Giriş sınavı, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmeliğe göre Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’nda Genel Müdürlükçe belirlenen yeterli puanı alanlar arasında yapılır.
 (09 Ekim 2010 tarihinde yapılan sınav için Kamu Personeli Seçme Sınavlarından (KPSS) 49 puan türünden 70 ve üzeri puan istenmiştir.)
Genel Müdürlük, Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı için KPSS kılavuzunda belirlenen özel koşullar ve puan türüne göre tespit ve ilan edeceği puan ve/veya sayıdaki adayı giriş sınavına çağırır. Giriş sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki bölümden oluşur. Yazılı sınavda başarı gösterenler sözlü sınava çağrılır. Her iki sınavda başarı gösterenler giriş sınavını kazanmış sayılır.
Giriş Sınavının Duyurulması
Devlet gelir uzman yardımcılığı için açılacak yarışma sınavlarının tarihleri, yapılacağı yerler, katılma ve giriş şartları, sınav konuları ile hangi makama başvurulacağı hususu yurt düzeyinde okunan en az iki ayrı günlük gazetede ikişer defa yayımlanmak ve Bakanlık Merkez Teşkilatı ilan panolarında asılmak suretiyle duyurulur.
İlanlar yazılı sınav tarihinden en az 45 gün önce başlayacak şekilde yapılır. Adayların başvuru ve kayıt süresinin bitimi ile sınavların başlama tarihi arasında en az 15 günlük bir süre bırakılır.
Giriş Sınavı Şartları
Devlet Gelir Uzman Yardımcılığı giriş sınavına katılmak isteyen adayların Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS)’nda Genel Müdürlükçe belirlenen yeterli puanı almaları ve aşağıda gösterilen koşulları taşımaları gerekir.
a) 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımak;
b) Üniversitelerin en az dört yıl süre ile eğitim veren siyasal bilgiler, hukuk, iktisat, işletme ve idari bilimler fakülte veya yüksekokulları ile bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurtiçi veya yurtdışındaki dört yıl süreli fakülte veya yüksekokullardan birini bitirmiş olmak;
c) (Değişik:RG-23/3/2011-27883) Yazılı sınavın yapılacağı yılın Ocak ayının ilk günü itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak,
d) Erkeklerde askerliğini yapmış veya erteletmiş olmak;
e) Görevini yapmasına engel olabilecek daimi vücut veya akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak.
Giriş sınavını kazanamayanlar ancak iki defa daha, sonraki sınavlara katılabilirler.
Sınav Kurulu
Sınav kurulu Bakanlık Makamı’nın onayı ile Genel Müdür veya görevlendireceği bir genel müdür yardımcısının başkanlığında, Genel Müdürlük personeli arasından seçilecek en az beş asil ve iki yedek üyeden oluşur.
Sınav kurulu üye tam sayısı ile toplanır ve oy çokluğuyla karar verir. Oylama sırasında çekimser oy kullanılamaz. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılır. Oylama sonucu alınan karar kesindir.
Sınavın Yapılış Biçimi
Giriş sınavının yapılış biçimine ilişkin usul ve esaslar Genel Müdürlükçe belirlenir.Yazılı sınav soruları sınav kurulu tarafından hazırlanır.
Sınav Konuları
Yazılı sınav konuları şunlardır:
a) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi
b) Hukuk Grubu
- İdare Hukuku (Genel Hükümler-İdari Yargı)
- Medeni Hukuk (Genel Hükümler)
 - Borçlar Hukuku
- Ticaret Hukuku (Genel Hükümler-Şirketler-Kıymetli Evrak)
c) İktisat Grubu
- Makro İktisat
- Mikro İktisat
- Uluslararası İktisat
- İşletme İktisadı
- Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar
d) Maliye Grubu
- Maliye Politikası
- Kamu Maliyesi
- Türk Vergi Sisteminin Genel Esasları
e) Muhasebe Grubu
- Genel Muhasebe
- Maliyet Muhasebesi
- Şirketler Muhasebesi
f) Yabancı Dil (İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden verilecek metnin Türkçe’ye çevrilmesi)
Yazılı Sınavın Değerlendirilmesi
Yazılı sınavlar, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme sonucunda, sınav kurulunca sözlü sınava çağrılacak adayların yazılı sınavda en az 70 puan almış olmaları şarttır.
Yapılan değerlendirme sonucunda, en yüksek nottan başlamak üzere sıraya konulan sınav sonuçları liste halinde düzenlenerek sınav kurulunca imzalanır.
Yazılı Sınav Sonuçlarının Duyurulması
Yazılı sınav sonuçları, başarılı olan adaylara yazılı olarak bildirilir ve uygun yerlere asılmak suretiyle duyurulur. Yapılacak yazılı bildirimde sözlü sınavın yeri, günü ve saati belirtilir.
Sözlü Sınavın Yapılması
Sözlü sınavda yazılı sınav konuları dikkate alınarak adayların genel olarak hukuk, iktisat, maliye ve muhasebe bilgileri ile kavrama ve ifade yeteneği, genel kültürü, tutum ve davranışları gibi özellikleri göz önünde bulundurulur.
Sözlü Sınavın Değerlendirilmesi
Sözlü sınavda adaylara sınav kurulu başkan ve üyelerinin her biri tarafından ayrı ayrı 100 tam puan üzerinden not verilir. Verilen bu notların aritmetik ortalaması sözlü sınav notunu teşkil eder. Sözlü sınavı başarmış sayılmak için alınan notun 70 ten az olmaması gerekir. Sınav kurulu sözlü sınav sonuçlarını bir tutanakla tespit eder.
Giriş Sınav Notu
Giriş sınav notu yazılı sınav notu ile sözlü sınav notu toplamının aritmetik ortalamasıdır. Sınav kurulunca sınav sonuçları, notu en yüksek adaydan başlamak suretiyle başarı derecesine göre liste halinde tespit edilerek bir tutanağa bağlanır. Kadro durumu ve ihtiyaca göre belirlenen yeteri kadar aday giriş sınavını kazanmış sayılır. Notların eşitliği halinde yazılı notu yüksek olan aday öncelik alır. Giriş sınavında başarılı olanların adları, liste halinde uygun görülen yerlere asılarak ilan edilir ve sınava katılanlara da bir yazı ile bildirilir. Sınavda başarılı olup ataması yapılacaklardan belli edilen sürede 10 uncu maddede sayılan belgelerle birlikte Genel Müdürlüğe müracaat etmeleri istenir.


Atanılan yerlerde beş yıl süreyle çalışılması zorunludur. Bu sürenin hesabında, fiilen çalışılmayan sürelerden yalnızca yıllık izinde geçirilen süreler fiilen çalışılmış sayılacaktır. Bu süreyi doldurmayanların kurum içi nakilleri yapılmayacaktır. Ancak, göreve başladıktan sonra özür halleri ortaya çıkanlar, atanmak istedikleri yerlerde hizmetlerine ihtiyaç duyulması kaydıyla, bu süreyi tamamlamadan durumlarına uygun yerlere atanabileceklerdir.
- Ataması yapılan uzman yardımcıları beş yıllık süre zarfında atandıkları yerin dışında başka bir yerde, tedviren, vekâleten veya geçici olarak görevlendirilmezler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder