2 Haziran 2011 Perşembe

KAYMAKAMLIK MESLEĞİ VE SINAVI

Kaymakam Adaylığı Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfının ilk kademesini teşkil eder. Yılda kaç defa, hangi aylarda, ne kadar Kaymakam Adayı alınacağı Bakanlığın personel politikası, açık kadro ve ihtiyaç durumu, fakültelerin mezun verme dönemleri, yazılı-sözlü sınavlar için gerekli süre göz önünde bulundurularak, Personel Genel Müdürlüğünün teklifi üzerine Bakanlık Makamınca kararlaştırılır.
Kaymakam Adaylarının Atanmaları 
Aranılacak Nitelikler
Kaymakam Adayı olarak atanacakların aşağıdaki genel ve özel niteliklere sahip olmaları, yapılacak yazılı sınav ve mülakatta başarılı olmaları şarttır.
A-Genel Nitelikler
                1. Türk vatandaşı olmak,
                2. Kamu haklarından mahrum olmamak,
                3. Taksirli suçlar hariç, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin  şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hürriyeti bağlayıcı ceza ile hükümlü bulunmamak.
                4. Askerlikle ilgili bulunmamak;  askerlik hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak. (Ancak yazılı sınav tarihinde askerlik hizmetinde bulunanlardan terhislerine en çok 3 ay kalanlar yazılı sınava kabul edilirler.)
                B-Özel Nitelikler
                1.Üniversitelerin Siyasal Bilgiler, Hukuk, İktisat, İşletme, İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ile bunlara denkliği Yüksek Öğretim Kurulu tarafından kabul edilen Yurt dışındaki en az dört yıl süreli fakültelerden mezun olmak. 
                2. Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle, 30 yaşını bitirmemiş olmak. (Ancak fiili askerlik ödevine çağrılıp da, yukarıda belirtilen yaş sınırını askerlik ödevleri sırasında geçirmiş bulunanların terhislerini müteakip açılacak ilk sınava müracaat etmeleri şartı ile bu yaş durumları aday olarak alınmalarına engel teşkil etmez. (1700 sayılı Dahiliye Memurları Kanununun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında 4119 sayılı Kanun. 12 Temmuz 1995 tarih ve 22341 sayılı R.G.)
3. Mülki İdare Amirliği görevini devamlı yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak; memleketin her ikliminde iş görmeye bir engeli olmadığı tam teşekküllü Devlet hastanelerindeki sağlık kurullarından alınacak raporla belirtilmiş olmak.
4. Yaptırılacak tahkikata göre Mülki İdare Amiri olmaya engel teşkil edecek kişisel veya ailevi bir kötü sanı bulunmamak.
5. (Değişik:RG-02/10/1998-23481) 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 31 ve 32 nci maddelerinde sayılan yetki, görev ve sorumluluğu yerine getirebilecek Mülki İdare Amirliğine yaraşır kültüre, bilgi birikimine, yeteneğe, Anayasa’nın başlangıç hükümleri ile 2 nci maddesinde ifadesini bulan demokratik, laik ve sosyal hukuk devletinin gerektirdiği çağdaş yaşam ve yönetim anlayışına sahip olmak.
        6. (Değişik:RG-06/05/2006-26160) 18/3/2002 tarihli ve 2002/3975 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik gereğince yapılan, Kamu Personel Seçme Sınavından (KPSS) Bakanlıkça belirlenen puan türünden asgari puanı almak.

Son yapılan sınavda; “27-28 Haziran 2009 veya 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSSP37) puanı 75 ve üzeri olmak” koşulu öngörülmüştür.
KPSSP37: GY:0,1, GK:0,1, HU:0,1, İK:0,2, KY:0,4, MA:0,1

7. aymakam Adaylığı yazılı sınavını ve mülakatı kazanmış olup, halen bir kamu kuruluşunda çalışanlar ile daha önce çalışmış olanlardan kamu görevleri sırasında disiplin cezası alanlar veya görevleri süresince iyi derecede sicil almamış olanların atamaları yapılmaz.

08 Ağustos 2010 Tarihinde Yapılan Sınav İlanına Göre
MÜRACAATLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
Müracaatları Bakanlıkça kabul edilenlerden, KPSSP37 puanı en yüksek olandan başlamak üzere boş kadronun 20 katı kadar aday (1040 kişi ve 1040.  kişiyle aynı puanı alan adaylar) yazılı sınava  girmeye hak kazanacaktır.
YAZILI SINAV, MÜLAKAT VE ATAMA
Yazılı Sınav Soruları, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türkçe, Anayasa Hukuku, İdare Hukuku, Türkiye’nin İdari Yapısı, Türkiye’de Mahalli İdareler, Ekonomi, Türkiye’nin Sosyo-ekonomik Yapısı ile Türkiye’de Demokratikleşme ve İnsan Hakları konularından oluşan  seçmeli bir test uygulanacaktır.
Yazılı sınav değerlendirmesi 100 puan üzerinden yapılacak ve değerlendirme sonucunda; 70 puanın altında olmamak kaydıyla en yüksek puandan  başlamak üzere ilan edilen kadronun 4 katı aday (208 aday ve 208.adayla aynı puanı alanlar) yazılı sınavı kazanmış sayılacaktır. Yazılı sınav sonuçları 20 gün içinde açıklanacak ve ÖSYM tarafından adayların adreslerine postalanacak olup, ayrıca kazananların listesi Bakanlığın internet sayfasında ilan edilecektir. Yazılı sınavı kazananlara Bakanlıkça yapılacak yazılı tebligatta, istenilecek belgelerle birlikte teslim tarihi belirtilecektir.
                Atanma İşlemleri  
               Giriş sınavı kazananların atanma işlemleri; yetiştirme planına ve staj programı dönemlerine uygun olarak, guruplar halinde ve Bakanlık Makamınca belirlenecek tarihlerde yapılabilir.
                Sınav sonucu kazananlara yapılan tebligatta belirtilen süre içerisinde başvuran ve atanma için gerekli belge ve işlemlerini tamamlayanlar, iller için tespit edilmiş kontenjanlar ve boş kadrolar nispetinde sınav başarı sıraları esas alınarak, istedikleri dört ilden birine 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 54 üncü maddesi gereğince Kaymakam Adayı olarak atanırlar.
                İstedikleri dört ilden birine atanmaları mümkün olmayanların, atanacakları İller Personel Genel Müdürlüğünce tespit edilir.
                Sınav sonucu kazanıp, yapılan tebligatta belirtilen süre içerisinde başvurmayan veya süresi içerisinde başvurup da atanma için gerekli belge ve işlemlerini tamamlamayanlar, atanma haklarından vazgeçmiş sayılırlar.
Kaymakam Adaylarının Yetiştirilmeleri
Kaymakam Adaylarının Tabi Olacakları Stajlar 
Kaymakam Adayları; yıllık izin hakları saklı kalmak üzere normal hallerde aşağıdaki sıra ve ortalama sürelerle Kaymakam Adaylığı staj devresine tabi tutulurlar.
                İl Merkez stajı                                                                     1    ay
                Bakanlık  Merkez stajı-1                                                    3    ay
                Kaymakam Refikliği stajı                                                   1    ay
                Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş stajı                     1.5 ay
                Bakanlık Merkez stajı-2                                                     4    ay
                Yurt dışı stajı                                                                       12  ay
                Milli Güvenlik stajı                                                             1.5 ay
                Kaymakam Vekilliği stajı                                                   8    ay
                Kaymakamlık Kursu                                                           4    ay
                Bakanlık, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik ve siyasal şartları göz önünde bulundurarak o esnada mevcut Kaymakam Adaylarının ve Kaymakamsız İlçelerin sayısı, Mülkiye Müfettişlerinin teftiş dönemleri, Bakanlık Merkez stajlarında Kaymakam Adaylarının Yüksek Lisans Programına devam edecekleri kurumun çalışma takvimi ve yurtdışında uygulamalı eğitim programının başlangıç tarihlerine bağlı olarak yukarıda belirtilen stajların bir kısmını kaldırmaya, sıra ve süreleri değiştirmeye yetkilidir
                B) A bendinde belirtilen stajlar aşağıdaki şekilde yaptırılır:
                a- İl Merkez Stajı; Ana Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.
                b- Bakanlık Merkez Stajı (1-2); bu staj döneminde Kaymakam Adayları, Bakanlıkça belirlenen kurumda Yüksek Lisans eğitimine tabi tutulurlar. Aynı staj dönemi içerisinde yabancı dil eğitimi de verilir.
                Yüksek lisans programı ve programın uygulanacağı kurumun belirleyeceği esas ve usuller çerçevesinde kurumun çalışma takvimine uygun dönemleri kapsayacak şekilde uygulanır.
                c- Kaymakam Refikliği Stajı; Ana yönetmeliğin 14 üncü maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.
                d- Mülkiye Müfettişi Refakatinde Teftiş Stajı; Ana Yönetmeliğin 15 inci maddesinde belirtilen esas ve usuller dahilinde yaptırılır.
                e- Bilgileri artırılmak ve uygulamaları yerinde görmek üzere yurtdışı stajı; Asaletleri tasdik edilen Kaymakam Adayları 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 78 inci ve 79 uncu maddeleri ve Bakanlar Kurulu Kararı ile verilen kontenjan çerçevesinde bir yıl süre ile bilgileri artırılmak ve uygulamaları yerinde görmek üzere yurtdışına gönderilirler.
                Yurtdışına gönderilen Kaymakam Adayları; bulundukları ülkede Bakanlık Makamınca belirtilecek süre ve esaslar dahilinde yabancı dil bilgileri artırılmak amacıyla lisans kursuna devam ederler. Yabancı dil eğitiminin sonunda mesleki konularda incelemelerde bulunup uygulamaları yerinde görürler veya bu amaçla mesleki kurslara devam ederler.
                Kaymakam Adayları devam ettikleri kurslarda alacakları başarı belgeleri ile inceleme sonucu hazırlayacakları raporu okudukları yabancı dilden ve Türkçe ikişer nüsha daktilo edilmiş şekilde, yurda döndükleri tarihi takip eden bir ay içinde Bakanlığa vermek zorundadırlar.
Kaymakam Adaylarının yurtdışında bulundukları sürede tutum ve davranışları ile başarı durumları her üç ayda bir Personel Genel Müdürlüğünce mahallinde gözden geçirilir. Her aday için değerlendirme raporu düzenlenir. Yabancı dil eğitimleri süresince yapılan aylık sınavlardan, üst üste iki sınavda başarısız veya dönem sonunda yapılacak olan genel sınavda başarısız oldukları tespit edilenlerle, Devletin itibarını veya görev haysiyetini zedeleyici fiil ve davranışlarda bulundukları tespit edilenler, yurda çağırılır ve haklarında gerekli yasal işlemler yapılır.
         f- Milli Güvenlik Stajı; Bu staj döneminde Kaymakam Adayları, Bakanlık ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile müştereken belirlenecek plan ve program dahilinde 1.5 ay süre ile Milli Güvenlik ile ilgili konularda Staja tabi tutulur.
Staj takvimi, plan ve programı her yıl ocak ayında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ile yapılacak protokol ile belirlenir.
                İl Merkez Stajı  
                Kaymakam Adayları atandıkları illerde bizzat Valinin veya görevlendireceği Vali Yardımcısının direktif ve gözetimi altında hazırlanacak 1 aylık bir programa göre, valilik birimlerinden başlamak üzere bütün Bakanlıkların ilde mevcut kuruluşlarında ve il belediyesinde çalıştırılırlar.
                İlde, en büyük Mülkiye Amirinin başkanlığında toplanan Kurum ve Komisyonlara izleyici veya Vali uygun görürse raportör olarak iştirak ettirilirler.
                İl belediyesindeki çalışmaları, iki haftadan fazla olmamak üzere belediyelerin kuruluşu, organları ve faaliyetleri hakkında tam bir bilgi sahibi olmalarına imkan sağlayacak ölçüde tutulur. Bunun süre ve zamanı valilikçe belirlenir.
                Kaymakam Adayları, ilde hazırlanan 1 aylık çalışma programları içerisinde çalıştırıldıkları her birimde ilgili Kanun-Tüzük-Yönetmelik ve İdari metinleri okuyup incelemek, o birimdeki görevlilerle ilişki kurarak hizmetlerin nasıl yürütüldüğünü yakından takip edip öğrenmek ve sonunda valiliğe verecekleri (EK-2 ÖRNEK) yazılı raporda bunları özetlemek, ayrıca gerek mevzuatta gerekse uygulamada müşahade edecekleri hata, tekrar ve noksanları işaret ederek o birimde hizmetlerin daha iyi yürütülmesi için kişisel görüşlerini belirtmek ile mükelleftirler. Bu raporları, Valinin havalesi ile Staj-Rapor dosyalarında toplanır. Birim Başkanları kendi birimlerindeki çalışmalarını tamamlayıp ayrılan Kaymakam Adayları hakkında onların sadece devam durumları ve ilgilendikleri konular hakkında vilayete yazılı bilgi verirler. “Kişiye Özel” kaydı ile doğruca Valiye verilecek bu yazılar Valinin havalesiyle ilgili Kaymakam Adayının Staj-Rapor dosyasına konur.
                Staj-Rapor Dosyası :
                Her Kaymakam Adayı için ayrı ayrı ve İle atandıkları tarihten başlamak üzere açılacak dosyadır. Valinin sorumluluğu altında veya görevlendireceği bir Vali Yardımcısı tarafından izlenip yürütülecek olan bu dosyaya Adayın Kaymakamlık Kursuna katılışına kadar geçecek sürede, sadece değerlendirilmesine ve başarı derecesi hakkında hüküm verilmesine yardımcı olacak bilgi, rapor ve yazılar girer. Özlük İşleri ile ilgili yazılar ve diğer yazışmalar bu dosyada yer almaz. Bu dosya Valinin, kaymakam adayının Kaymakamlık Kursuna çağrılmasında esas olacak değerlendirme ve kanaatini ihtiva eden genel sonuç raporu ile birlikte, Bakanlığın talebi üzerine 10 gün içinde Personel Genel Müdürlüğüne gönderilir. Kaymakam Adaylarının bu dosyaları ilde muhafaza edilir. Bunların askerlik dönüşü yeniden Kaymakam Adaylığına devam etmeleri halinde dosyaları bulundukları safhadan itibaren tutulmaya devam olunur.
                Kaymakam Adaylarının staj süresinde, zorunlu olarak bir başka il Kaymakam Adaylığına atanmaları halinde, Staj-Rapor Dosyaları Bakanlığa gönderilmeden doğruca o il Valiliğine gönderilir.
                Kaymakam Refikliği Stajı 
               İl Merkez Stajını tamamlamış, Kaymakam Adayları; Bakanlıkça bilgi ve tecrübelerinden yararlanılabilecek Kaymakamlar yanına normal olarak 1 ay süre ile Kaymakam Refiki olarak gönderilirler. İlçede Refiki bulundukları Kaymakamın gözetim ve sorumluluğu altında İlçe Yönetimi, sorunları, Kaymakamın yetkilerini, görevlerini, iş tutumunu yakından izleyerek ve zaman zaman uygulamalara bizzat katılarak gerekli bilgi, tecrübe ve becerilerle donatırlar.
                Kaymakam Adayları; Kaymakam Refiki olarak yaptıkları çalışmalar edindikleri bilgileri ve tecrübeleri bir rapor halinde iki nüsha olarak Refiki bulundukları Kaymakama, Refiklik stajı sonunda, vermekle mükelleftirler. Kaymakamlar da bu raporların bir nüshasını Refikin göreve karşı ilgisi, kişiliği, bilgi ve becerisi ile kaydettiği gelişme açısından kendi değerlendirmelerini belirten bir yazı ile Refikin Kaymakam Adayı bulunduğu İlin Valisine gönderir. Bir yandan da Refiklikte 1 aylık süresini fiili olarak tamamlayan Kaymakam Adayının başka bir emir ve iş’are gerek olmadan Kaymakam Adayı bulundukları İller merkezine dönmelerini sağlar. Gerektiğinde İl Valisinin teklifi üzerine Refiklik stajı en çok iki ay daha uzatılabilir. (12 nci maddenin son fıkrası hükmü saklıdır.)
                Mülkiye Müfettişi Refakatında Teftiş Stajı  
               Kaymakam Refikliği stajını tamamlayan Kaymakam Adayları; Mülkiye Müfettişlerinin yıllık normal teftişleri sırasında 1.5 ay süre ile Mülkiye Müfettişleri refakatinde görevlendirilirler.
                Her yıl, teftiş stajına tabi tutulacak Kaymakam Adaylarının isimleri ve Kaymakam Adayı bulundukları iller Personel Genel Müdürlüğünce, yıllık normal teftiş zamanları göz önünde bulundurulmak suretiyle bu staj için elverişli olacakları tarihten önce Teftiş Kurulu Başkanlığına bildirilir. Bunların hangi tarihlerde, nerelerde ve hangi Mülkiye Müfettişleri refakatinde bulunacakları Teftiş Kurulu Başkanlığınca tespit edilir.
                Kaymakam Adayları, Teftiş stajları sırasında refakatinde bulundukları Mülkiye Müfettişinin sorumluluğu, gözetimi, sevk ve idaresi altında ilçe teftişi ile inceleme ve soruşturma işlerinin her safhasını yakından takip edip öğrenir.
                Kaymakam Adayları; Mülkiye Müfettişi yanında 1.5 ayı doldurduklarında, Müfettiş refakatinde yaptıkları çalışmaları, edindikleri bilgi ve tecrübeleri bir rapor halinde 3 nüsha olarak refakatinde çalıştıkları Müfettişlere vermekle mükelleftirler. Mülkiye Müfettişleri de bu raporlara Kaymakam Adayının göreve karşı ilgisi, bilgi ve becerisi, kaydettiği gelişme ve kişiliği yönünden kendi değerlendirmelerini belirten bir yazı ile bir nüshasını Personel Genel Müdürlüğüne, bir nüshasını da Kaymakam Adayının bağlı bulunduğu İl Valisine intikal ettirmek üzere, Teftiş Kurulu Başkanlığına gönderirler. Bir yandan da Kaymakam Adaylarının bağlı bulundukları illere dönmelerini sağlarlar.
                Kaymakam Adaylarının, Teftiş stajları ile ilgili raporları ve Müfettişlerin haklarındaki değerlendirme yazıları Staj–Rapor Dosyalarına konulur.
                Asaletin Onaylanması  
               Kaymakam Adayları; 6 aylık İl Merkez Stajını, Kaymakam Refikliğini ve Mülkiye Müfettişi refakatindeki teftiş stajını tamamlayarak, görevde en az bir yılı doldurduklarında Vali tarafından değerlendirilirler. Vali her adayın görevine karşı olan ilgisini, devam durumu, kişiliği, bilgi ve becerisini, kaydettiği gelişmeleri temsil kabiliyetini, halkla münasebetini, kılık-kıyafetlerini Refiki bulunduğu Kaymakam ve Mülkiye Müfettişinin raporlarını göz önünde tutarak kanaatini olumlu ya da olumsuz şekilde Bakanlığa yazılı olarak bildirir.
                Olumlu sicil almış ve başarılı görülmüş Kaymakam Adaylarının Bakanlıkça asaleti tasdik edilir.
                Olumsuz sicil almış ve başarısız görülmüş Kaymakam Adayları, başka bir İl Valisi yanında en çok bir yıl daha denenir. Bu süre sonunda da olumlu sicil alamayanlar hakkında 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 57 nci maddesi hükümleri uygulanır.
Kaymakam Adaylarının, Adaylık Dönemi İçerisinde Görevlerine Son Verilmesi 
               Adaylık süresi içerisinde hal ve hareketlerinde memuriyetle bağdaşmayacak durumları, göreve devamsızlıkları tespit edilen Kaymakam Adaylarının; Valinin teklifi, Müdürler Encümeninin kararı ve Bakan onayı ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 56 ncı maddesi gereğince memuriyetle ilişkileri kesilir. Ancak evvelce 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine tabi bir Kamu Kurum veya Kuruluşlarda çalışıp asaletleri, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa göre tasdik edildikten sonra Kaymakam Adaylığına atanıp 2 yıl içinde Kaymakam Adayı olarak asaleti tasdik edilmeyenler Bakanlığın Merkez veya Taşra teşkilatında Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bir göreve atanırlar.
                Adaylardan staj esnasında kendi isteği yada Bakanlıkça sağlık yönünden Kaymakamlık mesleğini yapamayacağı tespit edilenler İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatındaki Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı dışındaki diğer sınıf ve kadrolara atanırlar. Sağlık nedeniyle yapılacak atamalarda Bakanlıkça belirlenmiş olan tam teşekküllü hakem hastane raporu alınır. Diğer sınıf ve kadrolara atanma işlemi Bakan onayı ile yapılır."
                Kaymakam Vekilliği Stajı  
                Bu yönetmeliğin 16 ncı maddesi gereğince asaletleri tasdik edilen Kaymakam Adayları; Bakanlıkça boş veya yıllık izin veya sağlık  izini gibi sebeplerle açık bulunan İlçe Kaymakamlıklarına vekil olarak atanırlar.
                Zorunluluk olmadıkça Kaymakam Adayları, bulundukları ilin dışındaki illerin ilçelerine Kaymakam vekili olarak gönderilirler.
                Kaymakam Adaylarının, Kaymakam vekilliği stajı süresindeki değerlendirilmeleri, Kaymakam vekili olarak bulundukları İlçelerin bağlı olduğu İller Valilerince yapılır. Valiler, illerine bağlı İlçelerde bir aydan az olmamak kaydıyla Kaymakam vekilliğinde bulunan Kaymakam Adaylarının, Kaymakam vekilliğinden ayrılışlarını izleyen bir hafta içinde onların Kaymakam vekilliği sırasında iş tutumları, kişilikleri, bilgi ve becerileri, temsil kabiliyetleri, halkla münasebetleri, kılık ve kıyafetleri hakkındaki kanaatlerini Bakanlığa ve Staj-Rapor Dosyalarına konulmak üzere Kaymakam Adaylarının bağlı bulundukları İller Valiliğine yazılı olarak bildirirler.
                İkinci İl Merkez Stajı   
Kaymakam vekilliği görevini tamamlayan veya herhangi bir sebeple dönen Kaymakam Adaylarına Valiler İlde; Valilik Özel Kaleminde İl Protokol hizmetlerinde, kalkınma plan ve programlarının uygulanma ve izlenmesinde araştırma hizmetlerinde veya İle ait kanuni hizmetlerin yürütülmesinde görevlendirilebilirler. Ayrıca kendilerine değişik inceleme konuları vererek bir konuyu derinliğine inceleme, sonuca varma, özetleme, sunma, tartışma, rapora bağlama ve sorumluluk yüklenme yeteneklerinin geliştirilmesine de dikkat ederler. Kaymakam Adaylarının bu şekilde İl merkezinde çalıştırılmaları normal şartlarda 6 ay süreli olur. Gerektiğinde herhangi bir noktada kesilerek Kaymakam Adayları, diğer stajlara gönderilebilirler.
                Kaymakam Adaylarının İkinci İl Merkez Stajı sırasında bilgi, beceri ve davranışları açısından değerlendirilmeleri Valilerce yapılır. Valilerin kanaatleri yazılı olarak Staj-Rapor Dosyalarına konulur.
                Kaymakam Adaylarına İl Merkezlerinde Verilebilecek Görevler 
Kaymakam Adaylığı staj  sıra ve sürelerinin zorunlu haller karşısında makul ölçülerde değişik uygulanması sonucu bağlı bulundukları İller merkezinde daha uzun sürelerle kalacak Kaymakam Adayları Valilerin teklifi üzerine birinci, ikinci ve üçüncü sınıf İlçe Kaymakamlıklarına yardımcı olarak, boş veya yıllık veya sağlık izni nedeniyle açık bulunan Hukuk İşleri Müdürlüğü, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü, Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğünde görevlendirilebilirler.
                Valiler uygun görürse Kaymakam Adaylarını Vali Yardımcılarına yardım etmekle veya verilecek diğer görevleri yürütmekle de görevlendirilebilirler.
                Kaymakamlık Tezi 
               Kaymakam Adaylarının yüksek lisans programı sonunda hazırlayacakları tez “Kaymakamlık Tezi” olarak kabul edilir.
                Tez konuları Bakanlık ile programın uygulandığı kurum tarafından birlikte tespit edilir. Yüksek lisans programı sonunda tez hazırlamayan veya hazırladığı tezi ilgili kurumca kabul edilmeyen Kaymakam Adayları Bakanlıkça belirlenecek bir konuda tez hazırlamakla yükümlü tutulurlar.
                Kaymakam Adaylığı döneminden önce veya aynı dönem içerisinde başka bir kurumda veya aynı kurumda yüksek lisans programını bitiren ve tezleri kabul edilen Kaymakam Adaylarının tezleri “Kaymakamlık Tezi” olarak kabul edilmez.
                Çeşitli nedenlerle yüksek lisans programına devam edemeyen Kaymakam Adaylarının staj safhaları ve tez konuları Bakanlıkça belirlenir. Kaymakam Adayları, 4 nüsha olarak hazırlayacakları tezlerini,  Kaymakam Adaylığı görevine başlayış tarihinden itibaren iki yıl içerisinde Bakanlık Personel Genel Müdürlüğüne vermek zorundadırlar. Bakanlıkça belirlenecek bir tarihte de ilgili komisyon huzurunda tezlerini sunarlar. Soru-Cevap şeklindeki tartışmalar sonunda başarılı veya başarısız şeklinde değerlendirme yapılır. Değerlendirmede başarısız görülen tezler, en geç bir ay içerisinde yeniden hazırlanıp, aynı usulle değerlendirilmek üzere sahibine iade edilir.
                Bakanlıkça belirlenen konular dışında tez konusu seçen, tezini zamanında teslim etmeyen veya çağrıldığı halde mazeretsiz olarak tezini sunmaya gelmeyen ya da komisyon tarafından tezi ikinci defa yeterli bulunmayanlar, tez değerlendirmede başarısız  sayılırlar. Bunlar, bir sonraki Kaymakamlık Kursuna kadar Kaymakam Adaylığına devam etmek ve Bakanlıkça belirlenecek yeni bir konuda tez  hazırlamakla yükümlüdürler. Bu tezleri de değerlendirmede “Başarısız” görülenlerin durumu Staj-Rapor dosyasına intikal etmek üzere ilgili Valiliklere bildirilir.
                Staj-Rapor değerlendirilmesi sonucunda ikinci tezinin başarısız sayıldığı anlaşılanlar Kaymakam Adaylığından Bakanlığın Merkez veya Taşra Teşkilatında Genel İdare Hizmetleri Sınıfında bir göreve atanırlar.
Bakanlıkta yapılan değerlendirmede “Başarılı” görülen tezlerin birer nüshası ilgili Kaymakam Adayının Personel Genel Müdürlüğündeki dosyasına konulur. Tezlerden bir nüshası da ilgililerin staj gördükleri Valiliklere, staj sonu değerlendirilmesinde dikkate alınmak üzere gönderilir. Diğer üç nüshası ise Türk İdare Dergisi’nde veya uygun görülürse Bakanlık yayınları arasında kitap halinde yayınlanmasının faydalı olup olamayacağının tespiti için Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığına gönderilir. Bakanlıkça incelendikten sonra dergide yayınlanması uygun görülen tezler, sahiplerinin kabul etmeleri ve yayın kurulunca gerekli görülecek hususların yerine getirmeleri kaydıyla dergide yayınlanır.
                Tez Değerlendirme Komisyonu 
                Tez Değerlendirme Komisyonu, Personel Genel Müdürü veya görevlendireceği Genel Müdür Yardımcısının Başkanlığında, Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılarından biri ile İller İdaresi, Mahalli İdareler, Personel Genel Müdürlüğü ve APK Kurulu Başkanlığından katılacak M.İ.A. Sınıfından en az Daire Başkanı unvanında olan birer görevli olmak üzere altı kişiden oluşur. Komisyon kararlarını çoğunlukla alır.
                Komisyon Başkanının gerekli görmesi halinde tez konusu ile ilgili kurum ve kuruluşlardan bir temsilci çağırılabilir. Bu Komisyonun tez değerlendirmesi yapabilmesi için Başkan dahil en az 6 üyenin hazır bulunması gerekir.
Kaymakamlık Kursu ve Niteliği  
Kaymakamlık kursu, Kaymakam Adaylarının Kaymakam olarak atanmalarından önce katılmak ve başarı ile bitirmekten yükümlü bulundukları son eğitim devresidir. Kaymakamlık kurslarından her biri bir dönem numarası almak ve en çok 6 ay süreli olmak üzere İçişleri Bakanlığı tarafından aşağıdaki hükümlere göre düzenlenip yürütülür.
Kaynak:
http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.4620&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=KAYMAKAM ADAYLARI YÖNETMELİĞİ
NOT: Kaymakam adaylığının yazılısı kolaydır ama sözlüsü biraz çetin geçerJ Başarılar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder