26 Mayıs 2011 Perşembe

BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DEVLET BÜTÇE UZMANLIĞI

Devlet Bütçe Uzmanlarının Görev ve Yetkileri
Devlet Bütçe Uzmanları, 2996 sayılı Bakanlık Kuruluş Yasasının 7 nci maddesi ile Genel Müdürlüğe verilmiş olan görevlerin ve 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Yasayı değiştiren 31/7/1970 tarihli ve 1327 sayılı Yasanın 92 nci maddesinde belirtilen işlevlerin yerine getirilmesi için aşağıdaki görev ve yetkilere sahiptir.
a) Genel Bütçe kapsamına giren Dairelerle, Katma Bütçeli İdarelerin bütçelerinin hazırlanması ve uygulanmasına ilişkin Genel Müdürlüğü ilgilendiren her türlü işlemleri yapmak ve bunlarla ilgili belgeleri incelemek,
b) Kurumlarda kadro ve ödenek talepleri ile ilişkili her türlü inceleme yapmak, hizmet programlarının verimlilik ve etkinlik analizlerini yaparak hizmet ödenek ilişkilerini saptamak,
c) Bütçeleme tekniklerinin geliştirilmesi ve bütçe politikasının oluşturulması için Genel Müdürlük ve ilgili Kuruluşlarda araştırma ve incelemeler yaparak gerçekçi bir uygulamaya ışık tutucu raporlar hazırlamak,
d) Kurumların personel yasaları gereğince yapacakları kadro, yan ödeme, sözleşmeli personel ve diğer tüm özlük haklarına ilişkin istemlerini Beş Yıllık Kalkınma Planı, Yıllık Program, gider yasaları ile bütçe teknikleri açısından ve belgeler üzerinden incelemek,
e) Kurumlarda istihdam politikası ve hizmet programları açısından organizasyon ve metod çalışmaları ve kadro analizleri yapmak,
f) Bütçe Gerekçesi’nin hazırlanması için gerekli olan çalışmalara katılmak,
g) Giderlere ilişkin yasa tasarısı ve teklifleri ile tüzük, yönetmelik ve kararname taslakları hakkında bütçe politikası açısından görüş bildirmek,
h) Genel Müdürlükçe verilen diğer görevleri yerine getirmek.
Görevlendirme
Devlet Bütçe Uzmanları 3 üncü maddede sayılan görevleri yerine getirmek üzere Kurumlarda yapacakları inceleme ve araştırmalar için Genel Müdür tarafından görevlendirilirler.
Giriş Sınavları
Sınava Katılma Şartları
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı seçme sınavına katılabilmek için,
a) Devlet Memurları Kanununda belirtilen Devlet memuru olma koşullarına haiz olmak,
b) Yazılı sınavın yapılacağı yılın ocak ayı başında 35 yaşını doldurmamış olmak,
c) Ekonomi, Maliye, Hukuk, İdare ve İşletme dallarında en az 4 yıllık yüksek öğrenim görmüş olmak gereklidir.
Sınav Kurulu
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı giriş sınavı bir sınav kurulu tarafından yapılır. Sınav Kurulu, Genel Müdür Başkanlığında, Genel Müdür tarafından önerilen ve Bakanlık Makamınca onaylanan iki Genel Müdür Başyardımcısı ya da Yardımcısı ve iki Devlet Bütçe Uzmanından oluşur.
Yazılı ve Sözlü Sınavlar
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı giriş sınavları önce yazılı sonra sözlü olarak iki aşamada yapılır. Yazılı sınavda başarılı olamayanlar sözlü sınava alınmazlar.
Sınav Sorularının Hazırlanması
Yazılı sınav soruları, sınav kurulu tarafından sınav konularına göre ayrı ayrı hazırlanır. Soru kağıtları kurul üyeleri tarafından imzalanarak mühürlü zarflar içerisinde Sınav Kurulu Başkanına verilir.
Yazılı sınav soru kağıtlarında sınav süresi de belirtilir.
Yazılı Sınavlar
Yazılı sınavlarda, ad yazılan yeri kapanabilir özel cevap kağıtları kullanılır. Cevap kağıtları sınav süresi sonunda toplanarak, sınava katılan adayların kimliklerini belirleyen tutanak ile birlikte bir zarfa konulup sınav kurulu başkanına verilir.
Yazılı sınavlar sınav kurulu tarafından görevlendirilen Devlet Bütçe Uzmanlarının, gözetiminde yapılır.
Sınav Kağıtlarının Değerlendirilmesi
Sınav Kurulu, sınav kağıtlarını değerlendirmek üzere üye tam sayısıyla toplanır. Cevap kağıtlarının bulunduğu kapalı zarf açılır ve cevap kağıtları numaralanır. Her cevap kağıdı en az üç kurul üyesi tarafından okunarak değerlendirilir. Kurul üyelerince verilen notların aritmetik ortalaması alınır. Cevap kağıtlarının son değerlendirme notu, kağıtların numaralarının yer aldığı cetvele yazılır. Tüm cevap kağıtlarının değerlendirilmesinden sonra, kağıtların ad yazılı kısımları açılır. Adayların isimleri, cevap kağıdı numarasına göre değerlendirme notunun yer aldığı cetvelin ilgili sütununa geçirilir.
Yazılı sınav sonuçları, sınav gününü izleyen en geç iki ay içinde sınava katılanların adreslerine taahhütlü olarak gönderilir.
Sınavı kazananların isim listesi, ayrıca Genel Müdürlüğün uygun bir yerindeki duyuru tahtasına asılarak duyurulur.
Sözlü Sınavlar
Yazılı sınavı kazananlara sınav sonuçları ile birlikte, sözlü sınavın yapılacağı yer, gün ve saat bildirilir.
Sözlü sınavda, yazılı sınav konularındaki bilgi yanında adayların,
a) Kavrayışları,
b) Anlatım yetenekleri,
c) Davranışları,
d) Temsil yetenekleri de dikkate alınır.
Sözlü sınavda değerlendirme, sınav kurulunun her üyesince ayrı ayrı yapılır ve Madde 18 deki gibi ortalama alınır.
Değerlendirme
Sözlü sınavların bitiminden sonra sınav kurulu yazılı ve sözlü  sınav sonuçlarını bir arada değerlendirerek bir sıralama yapar. Bu yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre başarılı olanlardan kadro olanakları ve Genel Müdürlüğün gereksinmelerine göre belirlenmiş sayıda aday, Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı Giriş Sınavını Kazananlar Listesi’ne alınır.
Sınav Sonuçları
Sınav sonuçları sözlü sınava katılan tüm adaylara taahhütlü olarak duyurulur.
Sınavı kazananların Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığına atanmaları için atama işlemlerinin yapılmasına ilişkin olarak belirtilen süre içinde Genel Müdürlüğe başvurmaları gereklidir.Atama işlemlerinin yapılması için kendilerine bildirilen  süre içinde Genel Müdürlüğe başvurmayan yada geçerli bir özrü olduğunu bildirmeyen kişilerin atama işlemleri, sürenin bitiminden sonra yapılmaz.
Sınavı Kazanamayanlar
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı sınavında iki kez başarılı olamayanlar, üçüncü kez sınava giremezler.
Sınav Konuları
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı sınavları aşağıdaki konularda düzenlenir.
I- EKONOMİ
A- Kuramsal Ekonomi (Makro, Mikro, Ekonomi Politikası).
B- Para-Kredi.
C- Uluslararası Ekonomik İlişkiler ve Kuruluşlar.
II- MALİYE
A- Kuramsal Maliye (Kamu Gelirleri, Kamu Harcamaları, Maliye Politikası).
B- Bütçe ve Bütçe Politikası (Türk Bütçe Sistemi).
C- Türk Vergi Hukuku ve Gider Yasalarının esasları.
III- HUKUK
A- Anayasa Hukuku
B-  Medeni Hukuk (Aile Hukuku Dışında)
C-Borçlar Hukuku ( Genel Esaslar)
D- Kamu Hukuku (Genel Esaslar)
IV- MATAMATİK-İSTATİSTİK
V- YABANCI DİL (İngilizce, Fransızca, Almanca yada geçerli olan bir diğer dil)
Sınav Notları
Yazılı sınav soruları, I ve II konu grupları için 25 er puan; III ve IV konu grupları için 20 şer puan; V konu grubu için 10 puan olmak üzere toplam 100 puana göre düzenlenir.
Değerlendirme sonucunda 70 puan ve üzeri başarılı olarak nitelenir. Sözlü sınav değerlendirmesi Yönetmeliğin 19. maddesinde belirtilen ölçülere göre yapılır.
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığı
Devlet Bütçe Uzman Yardımcılığına giriş sınavında başarılı olanlar, Genel Müdürün önerisi ve Bakan Onayı ile Devlet Bütçe Uzman Yardımcısı kadrosuna atanırlar.
 Devlet Bütçe Uzman Yardımcılarının Çalışma Düzeni
Devlet Bütçe Uzman Yardımcıları, Devlet Bütçe Uzmanları ile birlikte ve onların gözetiminde çalışırlar.
Devlet Bütçe Uzmanlığı
Devlet Bütçe Uzman Yardımcıları 3 yıllık çalışma süreleri sonunda Yeterlik Sınavına alınırlar. Yeterlik Sınavı, Yeterlik Seçmesi ve Mesleki Sınav olarak iki aşamada yapılır.
Yeterlik Seçmesi, Devlet Bütçe Uzman Yardımcısının bilimsel bir araştırma yapması ve araştırma raporunu 14. maddede belirtilen Sınav Kurulu önünde savunmasıdır. Araştırmanın konusu, ilgili Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdür ve aday tarafından ortaklaşa saptanır. Araştırma konusu sınav gününden en az 6 ay önce belirlenir. Araştırma raporu sınav gününden en az 3 hafta önce sınav kurulu üyelerine dağıtılır.
Sınav Kurulu araştırmayı 3 hafta içinde değerlendirir. Bu değerlendirmede başarılı ise, aday araştırmasını Sınav Kurulu önünde savunur. Sözlü savunma Devlet Bütçe Uzmanlarına açıktır.
Yeterlik Seçmesinde başarılı olan Devlet Bütçe Uzman Yardımcıları ayrıca mesleki konularda yazılı olarak Mesleki sınava tabi tutulurlar.
Yeterlik Sınavını başarı ile tamamlayan Devlet Bütçe Uzman Yardımcıları Genel Müdürün önerisi üzerine Bakan onayı ile Devlet Bütçe Uzmanlığına atanırlar.
Devlet Bütçe Uzman Yardımcıları en çok iki kez Yeterlik Sınavına girebilirler.

Kaynak:http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.5741&MevzuatIliski=0&sourceXmlSearch=devlet%20bütçe%20uzman

Kurumun sınavına KPSS P56 puan türü ile başvuru yapılmaktadır.
GY:0,2   GK:0,1   HU:0,15   İKT:0,15   MLY:0,15    MUH:0,10   İST:0,05    YD:0,1
(2010’da yapılan
KPSSP 56 puan türünden en az 75 puan istenmiş). Giriş sınavı KLASİK şekilde yapılmaktadır. 4 alan dersinden 5 şer soru ve İngilizceden çeviri metni sorulmaktadır. Klasik sınav soru örnekleri için:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder