9 Mayıs 2011 Pazartesi

Yüksek Lisans ve Doktora

Balıkesir Üniversitesi Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına Giriş Koşulları:
          1. Yüksek lisans programına başvurabilmek için;
          a) Adayların bir lisans diplomasına sahip olmaları ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi olarak yapılan ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 tam puan almış olmaları veya Yükseköğretim Kurulunca ilan edilen ve ALES’e eşdeğer kabul edilen bir sınavdan eşdeğer puan almış olmaları,
          b) ÜDS ya da BAÜYDS’den en az 50 tam puan veya eşdeğerliği Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puanlara eşdeğer puan almış olduklarına ilişkin yabancı dil başarı belgesine sahip olmaları
          gerekir.

          (2) Doktora programına başvurabilmek için;
          a) Adayların bir lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmaları, hazırlık sınıfları hariç en az on yarıyıl süreli tıp, diş hekimliği ve veteriner fakültesi diplomasına, eczacılık ve fen fakültesi lisans veya yüksek lisans derecesine veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları, yüksek lisans derecesi ile başvuranların, ALES’ten başvurduğu programın puan türünde en az 55 tam puan almaları; lisans derecesi ile başvuranlar için başvurduğu programın puan türünde en az 70 tam puan almaları,
          b) Yüksek lisans derecesi ile başvuranların, mezuniyet not ortalamalarının en az 75, lisans derecesi ile başvuranlar için mezuniyet not ortalamalarının en az 85 tam puan olması,
          c) ÜDS den en az 55 tam puan veya eşdeğerliği Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen sınavlardan bu puana eşdeğer puan almış olduklarına ilişkin yabancı dil başarı belgesine sahip olmaları gerekir.
          (3) ALES’in en az 55 tam puan olması koşuluyla, Üniversitede yüksek lisans eğitimine başlayanlardan; eğitimini tamamladıktan sonra en fazla bir yarıyıl ara vererek Üniversitede doktora eğitimine başlayanların yeniden ALES’e girmeleri gerekmez. Adaylar, ilanda belirtilen başvuru süresi içinde ve başvuru koşullarında belirtilen belgelerle birlikte ilgili Enstitüye, lisansüstü eğitim yapmak istedikleri anabilim/anasanat dalını belirten dilekçe ile başvurmak zorundadırlar.
          (4) Lisansüstü programlara başvuran adayların; mülakatta değerlendirilmek üzere, lisansüstü eğitim yapma gerekçelerini içeren en az 300 kelimelik kompozisyon yazmaları ve ders aldıkları en az iki öğretim elemanından referans mektubu getirmeleri gerekir. Üniversitenin lisans/yüksek lisans programlarından mezun olmuş adaylar için mezun oldukları bölümün/anabilim dalının lisansüstü programlarına başvurmaları halinde referans mektubu gerekmez. Mezuniyet tarihi üzerinden en az beş yıl geçenler, çalıştıkları kurum amirinden referans mektubu getirebilir; ancak öğretim elemanlarından alınan referans mektupları tercih edilir.
         
          Değerlendirme ve öğrenci kabulü
          (1) Lisansüstü programlara başvuran adaylardan başvurularının uygunluğu Enstitü Müdürlüğünce onaylananlar mülakata ve/veya yetenek sınavına alınırlar. Mülakatta adayın başvurduğu alanla ilgili referans mektupları ve kompozisyon da dikkate alınarak sözlü değerlendirme yapılır. Mülakata ve/veya yetenek sınavına girmeyen aday başarısız sayılır.
          (2) Lisansüstü programlara başvuran adayların mülakat değerlendirmesi, jüri üyeleri tarafından yapılır. Enstitü Yönetim Kurulu, anabilim/anasanat dallarının da görüşünü alarak jüriyi oluşturur. Jüri, anabilim/anasanat dalının öğretim üyeleri arasından seçilen en az üç asil ve iki yedek üyeden oluşur.
          (3) Yüksek lisans ve doktora giriş sınavı başarı notunun hesaplanmasında; lisans mezuniyet notuna %25, ALES puanına %50, mülakat sonucuna %25 ağırlık verilir.
          (4) Adaylar, ilanda belirtilen yer ve zamanda, başvurdukları anabilim/anasanat dalında mülakat/yetenek sınavına alınır. Sınava ilgili anabilim/anasanat dalının akademik kurul üyeleri katılabilir, ancak değerlendirme sırasında salonda yalnızca değerlendirme jürisi bulunur. Başarı notu yüksek lisansta en az 65 tam puan, doktorada en az 70 tam puandır. Bu değerlendirmede başarılı olanlar kontenjan dahilinde en yüksek nota göre sıralanarak belirlenir. Başarılı olanların sayısı, ilan edilen kontenjandan fazla ise, bunlar yedek olarak sıralanır. Başarı notunun eşitliği halinde ALES puanı sıralaması esas alınır. Sıralama listesi, değerlendirme jürisince tutanak biçiminde imzalandıktan sonra jüri başkanınca mülakatı/yetenek sınavını izleyen ilk iş günü içinde Enstitü Müdürlüğüne teslim edilir. Sınav sonuçları, Enstitü Yönetim Kurulunca onaylanır ve Enstitü Müdürlüğü tarafından ilan edilir.
         
          Bilimsel hazırlık programına öğrenci kabulü
          (1) Bilimsel hazırlık programı, aşağıda belirtilen adaylar için anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla uygulanır:
          a) Lisans eğitimini, ilgili anabilim/anasanat dalının yüksek lisans veya doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanda tamamlamış adaylar,
          b) Yüksek lisans eğitimini, ilgili anabilim/anasanat dalının doktora/sanatta yeterlik programından farklı alanda tamamlamış adaylar.
          (2) Bilimsel hazırlık programı, lisans ya da yüksek lisans eğitimini başka bir yüksek öğretim kurumunda tamamlamış olan yüksek lisans ya da doktora/sanatta yeterlik programı adayları için ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlığının önerisi ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla uygulanabilir.
          (3) Bilimsel hazırlık programında alınması zorunlu dersler 6 krediden az ve 21 krediden fazla olmamak koşuluyla, ilgili anabilim/anasanat dalı başkanlıkları tarafından önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu tarafından onaylanan, üç öğretim üyesinden oluşan bilimsel hazırlık komitesi tarafından önerilir ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile kesinleşir. Bilimsel hazırlık komitesinin görev süresi üç yıl olup, komite üyeleri bir sonraki dönemde tekrar görevlendirilebilir. Belirtilen süreler içinde, öğretim üyesinin komite üyeliğinden ayrılmak istemesi veya anabilim/anasanat dalından ayrılması durumunda bilimsel hazırlık komitesine yeni üye önerilir.
          (4) Bilimsel hazırlık programı kapsamında alınması öngörülen dersler, yüksek lisans programı için öğrencinin daha önce almış olsa da lisans derslerinden, doktora programı için ise öğrencinin daha önce almış olsa da lisans ve/veya yüksek lisans derslerinden, içerikleri de dikkate alınarak bilimsel hazırlık komitesi tarafından, en geç akademik takvimde belirtilen ders kayıt döneminin başında belirlenerek Enstitüye bildirilir, bilimsel hazırlık programında alınan dersler, ilgili lisansüstü programı tamamlamak için gerekli görülen derslerin kredilerine sayılmaz. Öğrenci, bilimsel hazırlık derslerini tamamladıktan sonra kayıtlı olduğu lisansüstü programın derslerini alabilir.
          (5) Bilimsel hazırlık programı kapsamında alınan derslerdeki başarı durumu, derslerin alındığı programın ilgili mevzuat hükümlerine göre değerlendirilir.
          (6) Bilimsel hazırlık programı için belirlenen süre en çok bir takvim yılıdır. Bu süre, bu Yönetmeliğin 18 inci maddesinde belirtilen durumlar dışında uzatılamaz. Bu programda geçirilen süre, bu Yönetmelikte belirtilen yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dahil edilmez. Bu Yönetmelikte belirtilen süre içinde bilimsel hazırlık programından başarılı sayılmak için tüm derslerden başarılı olunması gerekir. Herhangi bir dersten başarılı olamayan adayların kayıtları silinir.

Daha fazla bilgi için: http://sbe.balikesir.edu.tr/yeni/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder